Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ρώτησαν ένα γνωστό πνευματικό πατέρα στη Ρωσία: "Παππούλη, πώς αγιάζατε το νερό την ημέρα των Θεοφανείων στη φυλακή; Αφού οι ευχές του καθαγιασμού των υδάτων διαβάζονται μια φορά το χρόνο και είναι πολύ εκτενείς". (και οι Σοβιετικοί δεν τους άφηναν να έχουν εκκλησιαστικά βιβλία στη φυλακή)
"Μα δεν χρειαζόταν να θυμόμαστε αυτές τις ευχές. Αν έστω και σε ένα μέρος της οικουμένης, σε ορθόδοξο ναό τελεστεί η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όλο το νερό στον κόσμο γίνεται αγιασμένο και ιερό και δε χαλάει για πολλά χρόνια".
Οι ειδικοί στην αντιθρησκευτική προπαγάνδα της ΕΣΣΔ, πολύ πρόσφατα ισχυρίζονταν ότι ό αγιασμός δε χαλάει για χρόνια, διότι οι ιερείς βάζουν κρυφά στα δοχεία ράβδους από ασήμι, νομίσματα, σταυρούς. Με την αφορμή αυτή λοιπόν, οι ευφυολόγοι της εκκλησίας σκέφτηκαν αυτό το αίνιγμα:
"Πόσα ιόντα αργύρου περιέχονται σ' ένα λίτρο αγιασμού, αν η ακολουθία τελέστηκε σε μια τρύπα σκαμμένη στον πάγο, καταμεσής του Βόλγα, σε μέρος όπου το πλάτος του ποταμού φτάνει το ένα χιλιόμετρο, ο βάθος τα εφτά μέτρα, η ταχύτητα ροής τα πέντε χλμ/ ώρα και ο σταυρός που χρησιμοποίησε ο παππούλης του χωριού ήταν, λόγω φτώχειας, ξύλινος;"

***********************************************************
Από ένα υπέροχο, ευφρόσυνο βιβλίο, το "Σχεδόν Άγιοι" του π.  Τύχωνος Σεβκούνωφ, εκδόσεις "Εν Πλω". Μικρές ιστορίες της έκφρασης της χριστιανοσύνης και της μοναστικής ζωής -σε καιρούς καταδίωξης από τους σοβιετικούς-, δοσμένες με πολύ χιούμορ και αγάπη.


ΥΓ: Ακούστε τι είχε συμβεί σε ένα γνωστό μου. Τα Θεοφάνεια είχε πάρει αγιασμό και τον είχε βάλει σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι, από τα γνωστά (Αύρα/Βίκος/Λουράκι κλπ). Όμως όντας εργένης και ακατάστατος είχε διάσπαρτα στο σπίτι και άλλα μπουκαλάκια με νερό, με αποτέλεσμα να μην ξέρει σε ποιο βρίσκεται ο αγιασμός! Μην ξέροντας τι να κάνει, τα έβαλε όλα στο ψυγείο και τα άφησε.. Πέρασε αρκετός καιρός και τα μπουκαλάκια άρχισαν να θολώνουν και γενικώς να μην έχουν και πολύ υγιή όψη.. Όλα εκτός από ένα.
Δεν πρέπει να ψάχνουμε για θαύματα, ούτε να πειραματιζόμαστε, όμως καλοδεχούμενα να είναι όταν έρχονται...

1 σχόλιο:

V@ssilis Αntonenas είπε...

H Ελλάδα κέρδισε
το Euro 2004, η Ισπανία το 2008...
Tώρα και οι δυο χώρες ειναι χρεοκοπημένες...
-Τώρα τι να ευχηθούμε;; να κερδίσει η Γερμανία;;;;;