Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Athens by day 0.1 (στην Εθνική Βιβλιοθήκη)

Τέταρτη εβδομάδα που είναι κλειστό το ΕΚΠΑ και τα νεύρα μου, όπως και πολλών φίλων μου, έχουν τεντώσει. 'Εχω φάει τα σίδερα, θέλω τουλάχιστον να γραφτώ σ' αυτήν την έρμη τη νομική, να μην είμαι ξεκρέμαστη. Αισθάνομαι όπως περίπου πρέπει να αισθάνονται οι άνεργοι. Ένα άχρηστο, παράταιρο κομμάτι της κοινωνίας. Τέλος πάντων. Για να καταπολεμήσω αυτήν την αίσθηση αεργίας εκτός από το να παριστάνω τη νοικοκυρά στο σπίτι, να διαβάζω και να σερφάρω στο ίντερνετ (εναλλάξ) μέχρι να βαρεθώ, έχω υιοθετήσει την πολύ ωραία λύση να κάνω βόλτες το πρωί στο κέντρο μόνη ή με παρέα. Και η κάθε βόλτα δε με έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής.

Σήμερα γράφτηκα στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα να ανέβω όλη εκείνη τη μεγαλόπρεπη σκάλα, αλλά πήρα θάρρος από κάτι τουρίστες που είδα να στέκονται ψηλά, στην είσοδο. Με το που έσπρωξα την βαριά πόρτα εκστασιάστηκα. Η εσωτερική όψη της μου θύμισε λίγο Hogwarts. Ο χώρος μυρίζει ξύλο και παλιά βιβλία -λογικό βέβαια αφού το ξύλο κατά κάποιον τρόπο είναι ένα πολύ παλιό βιβλίο. Όλοι μιλάνε ήρεμα και τα οι μοκέτες απορροφούν κάθε θόρυβο.
Το αναγνωστήριο είναι σχετικά μικρό και συνεπώς είναι συγκλονιστικό το ότι όλο το υπόλοιπο τεράστιο αυτό κτίριο είναι γεμάτο ως τα μπούνια με βιβλία.
Έπεσα στη μέρα που κράσαρε το ηλεκτρονικό σύστημα ανεύρεσης τίτλων και ευτυχώς που τα Άπαντα του Καρούζου που ζητούσα είναι τόσο παλιά ώστε μπόρεσα να τα βρω με "αναλογική" αναζήτηση του ονόματος του ποιητή στα αρχειοθετικά συρταράκια. Μικρές καθημερινές στιγμές που καταδεικνύουν το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η απόλυτη εξάρτησή μας από τους υπολογιστές.

Σημείωσα διάφορους στίχους ή και ολόκληρα ποιήματα που μου άρεσαν, ένα εκ των οποίων ταιριάζει και με τον καιρό.

Η βροχή μεγάλη με νερά πολλά
κλείνει την πραγματικότητα
για νά ’μπει καθένας μέσ’ στα παραμύθια
πέρ’ απ’ την οργή του κεραυνού
μονάχος.

 

1 σχόλιο:

V@ssilis Αntonenas είπε...

Υπομονή...:)!

Αν και καθυστερημένα, συγχαρητήρια, και καλή συνέχεια στο πανεπιστήμιο...!